Notitieboek_On petitions_Dear mr Trump

Maken onlinepetities iets uit?

De meesten onder ons ontvingen wellicht de open brief van Avaaz aan Trump met de vraag om die te ondertekenen. Wat ik deed toen deze petitie de kaap van twee miljoen ging bereiken. Alweer een mooi gebaar, maar de vraag rijst wel meer in meer in hoeverre die miljoenen mensen echt betrokken zijn bij de zaken die ze met een simpele klik en onder veilige omstandigheden beoordelen.

Het doet me denken aan de Facebookactie in Gent waarbij iemand een partycrash voorstelde naast de ponton waar MG Real Estate een exclusief feestje over het water, in het historische centrum van de stad wou geven. In geen tijd bevestigden 1500 mensen hun komst op de Graslei. Enkele honderden kwamen slecht opdagen.

  • Wat betekenen petities meer dan mensen bewust maken van een probleem?
  • Hoe serieus kan ik mezelf nemen als ik met één klik en in vijf seconden de aanleg van pijpleidingen in Standing Rock veroordeel of het afslachten van olifanten in Afrika afkeur?

Tijdens mijn opleiding Internationale Communicatie leerde ik dat iedere campagne start met Awareness. Mensen bewust maken van een gebeurtenis. Wil je werknemers aantrekken, consumenten van een product overtuigen of burgers op één lijn krijgen; alles start met mensen op de hoogte stellen. Op die manier moeten we ook petities benaderen: als de start van een lang proces dat een gemeenschap wilt creëren, dat die gemeenschap hun betrokkenheid wilt vergroten en dat hun tot actie wil aanzetten. Een goed georganiseerde petitie kan een beweging op gang trekken. Zoals de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. Toen mensen op straat kwamen en  het risico liepen om gearresteerd, afgeranseld en zelf gedood te worden. Dat is een groot verschil met eventjes je handtekening onder een petitie te zetten. Dit zijn uiteraard ook andere tijden, en je eigen research doen wordt daarom steeds belangrijker:

  • Waar gaat de petitie die ik wil tekenen echt over?
  • Wie creëerde deze petitie?
  • Is deze petitie een drogreden om mijn data te bemachtigen?
  • Wie sponsort deze petitie? Als het de overheid is, moet je beseffen dat je je data geeft aan een institutie wiens acties je net afkeurt, in vraag stelt of veroordeelt?
  • Verdienen de organisatoren er geld mee?
  • Is het doel van deze petitie haalbaar? We willen allemaal propere lucht, maar misschien is het interessanter om bvb. Volkswagen te verbieden nog wagens te produceren/ of schadeclaims te eisen tot ze eerlijk zijn over hun emissies ipv de overheid duidelijk te maken dat we propere lucht willen. Een petitie om fietsstraten in te voeren is dan wellicht effectiever.
  • Welke resultaten behaalden de organisatoren van deze petitie al eerder? Avaaz hielp mee om duizenden mensen in de straten van Parijs te mobiliseren tijdens de klimaattop. Beïnvloedde beleidsmakers voor een betere regelgeving die oceanen moeten beschermen tegen vervuiling, werkt met een hele hoop vrijwilligers,…

Stel jezelf deze vraag: als deze kleine research al te veel tijd vraagt, hoe gemotiveerd ben ik dan om daadwerkelijk op te komen tegen ik zeg maar wat, het doodknuppelen van zeehondjes, multinationals die hun verantwoordelijkheid niet opnemen en belastingen vermijden?

Wat is een doeltreffende petitie?

© Jozef Devillé. Klik op beeld voor meer info.

Een doeltreffende petitie verbindt gemotiveerde mensen. Een  doeltreffende petitie  betekent hard werk voor diegenen die ze creëerde want na Awareness, volgt Overtuiging, volgt Verlangen, volgt Actie en hopelijk Voldoening. Een doeltreffende petitie betekent voor een lange tijd campagne voeren. Een kleine research uitvoeren is daarbij vergeleken peanuts.

Dus bereiken we nu werkelijk iets met online petities? Ik ben ervan overtuigd van wel. Ze verbinden mensen en maken elkaar ervan bewust dat we allemaal een mooiere en betere maatschappij willen. Dat we inherent allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben.  Meer dan vijf miljoen mensen plaatsten al hun digitale handtekening onder de brief die Trumps boodschap van angst en verdeeldheid verwerpt. Ook in het Verenigd Koninkrijk ondertekenden meer dan een miljoen Britten een petitie die zijn komst afkeurt. Liggen Trump en Theresa May ervan wakker?Baahnee. Dat moet ook niet. Trump lijkt me het type dat nog liever cyaankali slikt dan zijn nederlaag toe te geven.  Het punt is dat een groeiende groep burgers beseft dat het anders moet en dat die bereid zijn om het anders te doen. Kijk naar de vrouwenmars in Washington. Kijk naar alle grassrootsprojecten die verschijnen en de parallelle economieën die in de steden ontstaan. We nemen als gewone burger steeds meer initiatief en dit soort petities is de spreekwoordelijke steun in de rug die zegt dat we goed bezig zijn.

Dus dit is de deal: We moeten het zelf doen ( ik ben me ervan bewust dat dit ook Trump zijn slagzin is). Gewoon in je Powerrangerpyjama een petitie ondertekenen die de miserie in  Timboektoe moet oplossen gaat niet helpen. Wie tekent moet er zich bewust van zijn dat hij de eerste stap zet van een groter engagement: betrokken raken bij wat bvb. kan uitgroeien tot een participatieve democratie. Wie de dingen werkelijk anders wil zien moet beginnen met zijn research. Dit zou ons ook veel nutteloze discussies uitsparen.

Greetzz,

Sophie

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.