boekcover

De huid: wat is bullshit en wat is waar?

Ik heb een bijbel in huis! Alle vragen die ik over mijn lichaam had, worden met dit boek beantwoord. Sterker nog: op alle vlakken, van dure dagcrème tot voeding, seks, allergieën, cellulitis & tattoos is dit boek accurater en beter dan Google.

Onze huid is het grootste orgaan dat we bezitten. En een redelijk belangrijk ook. Maar sommige zaken zijn zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stilstaan. Tenzij de huid op ons gezicht dat vooral aan overkill lijdt. Het gezicht is een bron van misverstanden die door de almachtige schoonheidsindustrie (die nu ook meer en meer mannen bereikt) in stand gehouden wordt. Maar ook zelf richten we bewust en onbewust veel schade aan. Yael Adler, een Duitse dermatologe (weer)legt met veel tongue in cheeck en helderheid uit hoe we betere keuzes kunnen maken als het over onze gezondheid gaat. Ware schoonheid begint vooral vanbinnen nja, nja!
De huid bevat een gigantisch arsenaal aan stofwisselingsprocessen die onze temperatuur regelt, hormonen in balans houdt, ziektekiemen bestrijdt en zelfs partners verovert. Zij staat in direct contact met onze buitenwereld en rapporteert alles netjes aan de hersenen die dan weer allerlei andere processen stimuleren. Ergens weten we dat allemaal wel en begint het zelfs te jeuken als we er teveel bij stilstaan omdat het ons gewoon te machtig wordt. Maar met dit boek krijg je dus in korte hoofdstukjes alles- voor de prijs van een boek, op een schoteltje geserveerd.

Simpele biologie

Het boek begint met een biologieles en gaat over de huidlagen: de opperhuid, de lederhuid & onderhuid. Op de opperhuid ligt dan weer de huidbeschermingsbarrière en deze is belangrijk om te begrijpen als het over de (averechtse) werking van dag- en zonnecrèmes, zeepjes of make-up gaat. De lederhuid waar aders liggen is belangrijk voor geschift veel andere zaken. Ze is de airco én de vloerverwarming tegelijk, beheert het immuunsysteem (witte bloedcellen) en is dankzij zenuwcellen, -banen, neurotransmitters ( bouwstenen van ons zenuwstelsel) de buitenpost van onze hersenen. Een baby overleeft niet zonder de strelingen en het huidcontact van de ouders. Het antwoord daarop vinden we in de wisselwerking tussen lederhuid en hersenen. Ook waarom pijn genotsvol kan zijn,  massages & knuffels een geluksgevoel opwekken, onze huid kan horen of sekspartners kan aantrekken vind je in deze laag terug. Adler maakt hier ook komaf met de cosmeticaproducten die beloven een vettige huid tegen te gaan: ‘Zo diep komt geen enkele crème; zelfs de anti-acne-crèmes die je alleen op recept kunt krijgen kunnen geen invloed uitoefenen op de talgproductie.’ Om dezelfde redenen kunnen crèmes en zalfjes niets tegen cellulitis uitrichten. Ook peelings richten meer schade aan omdat de huid dit al automatisch doet en peelings dus vooral die huidbeschermingsbarrière ernstig verstoren.  Dit begin je pas te begrijpen als je weet hoe de huid in elkaar zit.

Verouderen

Ook dat proces speelt zich voor een groot deel in de lederhuid af, want hier liggen de bindweefselcellen verspreid die een soort fijnmazig visnet  vormen dat alle huidlagen compact houdt en dicht tegen de beenderen aandrukt. Dit net begint vanaf ons dertigste uit te rekken en ‘Daar kunnen we weinig aan doen tenzij op onze rug liggen en glimlachen,’ schrijft Adler. Het hoeft geen betoog dat onze levensstijl zoals weinig of veel zonnen, roken, verkeerd smeren, dit proces beïnvloedt. Veel water drinken helpt trouwen niet tegen huidveroudering. ‘Het verhoogt voor enkele uren de vochtigheid in het weefsel maar verandert niet de kwaliteit & veerkracht van de vezels. Zodra je dorst krijgt, verschrompelt de boel opnieuw.’
Adler besteedt heel wat aandacht aan huidkanker, de zon- energiepakketjes genaamd fotonen met agressieve korte golflengtes & minder agressieve lange golflengtes, en de nood aan licht omdat het ons dag- en nachtritme bepaalt. Dit laatste dankzij de allrounder melatonine dat vooral ’s nachts (in het donker dus) herstellend werkt. Slaap is dus belangrijk voor wie niet te snel wil verouderen. Maar een teveel van dit hormoon zorgt weer voor vermoeidheid wat die klotewinterdipjes verklaart. Zonlicht (en sport) zorgt voor serotonine dat een effectief anti-deressivum blijkt te zijn én nodig is om melatonine aan te maken. All is balance!
Vitamine D (Adlers favoriete vitamine) is bij zowel huidartsen, gynaecologen, immunologen en psychiaters enorm populair en wordt zoals we allemaal weten ook onder invloed van de zon aangemaakt. Adler raadt aan om je buik of billen een kwartiertje per dag aan de zon bloot te stellen, plekken die niet veel aan de zon worden blootgesteld, om aan je dagelijkse dosis te geraken. Om je hoofd tegen huidkanker te beschermen gebruik je best een dag- en zonnecrème die ook over een UV-A- filter beschikt (en niet enkel SPF 15). Een goede manier om huidkanker tegen te gaan is veel kleuren groente en fruit eten. ‘Tomatenpuree dat veel lycopeen bevat werkt heel wat beter dan het arsenaal aan dure dagcrèmes, maar ook wortels, spinazie, groene kool, rode bietjes, groene thee en rode wijn is goed voor onze huid. Vitamine D beschermt tegen alle soorten huidkanker en vind je ook in vette vis. Voor de vrouwen: lippenstift helpt tegen lipkanker, yes! Maar ook hier is het weer uitkijken welke goed/slecht is.

Check niet enkel de SPF, maar ook of de zonnecrème beschermt tegen UV-A-stralen en UV-B-stralen.

Inzepen & botox

De industrie verkoopt ons niet alleen rampproducten, maar heeft meteen nieuwe paraat om de schade te herstellen. (…) De ironie wil dat er hele verzorginslijnen met dat doel zijn samengesteld: eerst ontvetten met zeep, dan een gezichtslotion om de huid te ‘toniseren’ en tot slot een crème om de huid te voeden en vocht in te brengen. Op zulke aanvallen reageert zelfs de meest gezonde en sterke huid met irritatieverschijnselen als droogheid, jeuk en contactallergiëen,’ schrijft Adler. Op die manier verpesten we de hoornlaag die een barrière vormt tegen indringers, verstoren we de zure ph-waarde en micro-organismen en maken we de baan vrij voor eczeem, ontstekingen en allergieën. ‘Let op met die goed geurende zeepjes in hotels!’ De huidspecialiste zelf zweert bij (kouder) water die geuren, vuil, urine en afscheiding gemakkelijk afbreekt,… Ook down under.
En dan botox. Onder vriendinnen wordt er wel eens gepolst wie het wel of niet wil doen, maar na het lezen van dit boek, blijf ik ervan af. Botox is een glamoureuze merknaam voor het gif Botulinetoxine en is een van de sterkste gifsoorten die we kennen. ‘Een grammetje ervan is al voldoende om miljoenen mensen te doden.’ Botulus is latijns voor worst want dit gif kwam vroeger voor in bedorven worst. Uiteraard wordt er bij de mens een fractie van een fractie in onze huid gespoten. Botulinetoxine wordt gebruikt bij spier- en zenuwziektes en is toevallig ontdekt, en herdoopt tot ‘rimpelverwijderaar’ omdat het de hele boel rond die rimpels plat legt. Toch gebruikt Adler in haar praktijk botox of hyaluronzuur om de mensen mooier te maken, maar met mate. Het mag niet opvallen.

Dedicated! Amazing! Comforting! Brightening! Faithful! Ik ben gek op dit (Belgische) product, maar de doorgedreven termen maken me wantrouwig.

Verouderen is een kwestie van mentaliteit

Het leven loopt altijd dodelijk af en verouderen is een kwestie van mentaliteit,’ schrijft Adler. Maar de maatschappelijke druk is groot en er worden miljarden verdiend aan het schoonheidsideaal dat altijd net buiten ons bereik lijkt te liggen. Voor onze huid worden onaantrekkelijke namen bedacht zoals gummy smile, sinaasappelhuid, kraaienpootjes en marionetlijntjes terwijl de producten zelf de meest glamoureuze namen krijgen.  Als we dit mechanisme al kunnen doorprikken zijn we al een heel stap verder.
Ten tweede is onze huid zelfredzaam en dat doet het al miljoenen jaren op dezelfde manier waaruit we kunnen afleiden dat dit nog altijd het beste werkt. De producenten kunnen in de verste verte nog niet ontvochtigen, kalmeren, ontvetten, enzovoort zoals onze huid dat kan. Ook dit moeten we begrijpen.
En ten derde is het vooral onze mimiek, onze eigenste lijfgeur en onze persoonlijkheid die ons beminnelijk maakt. Mannen houden van vrouwenbillen in alle cellulitisfasen. Het is ons zelfbeeld dat we moeten veranderen, niet onze huid. Persoonlijk val ik op mensen die zelfzeker zijn, de rest vervalt daarbij in het niet.
Wie echt wat aan de huid wil doen, begint letterlijk vanbinnen. Check de producten (ook de bioproducten) die je gebruikt, eet veel groenten & fruit, sport regelmatig (vrijkomen van goede hormonen), en heeft een gezond seksleven (gelukshormonen, verzadigd gevoel) en geniet gewoon ipv te stressen… Of lees dit boek want de tips (eczeem, allergieën, huidonderzoek, zoenen,…) en openbaringen (over zweet, tandhygiëne, de anus, tattoos…) zijn oneindig.

Zoals ik al zei: ik heb een bijbel in huis.

Beminnende groet,
Sophie.

Tags: , , ,
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.