fava tonka

Februari’s pleziertjes

Yes, laat ik eens een nieuwe rubriek proberen: Ontdekkingskes van de maand! Uiteindelijk is het toch leuk om muziek, podcasts, boeken en restauranttips, recepten te delen. Ik heb zelf steeds minder geduld om actief alles uit te pluizen of om eindeloos door alle cultuurbibliotheken te scrollen. Want dat doen we hier ondertussen al drie jaar; uitpluizen.  Binnenkort moeten we echt eens werk beginnen te maken van onze ziekteverzekeringen en ik voel de rietepetiet al opkomen!

Jullie leven is wellicht ook een race van punt a naar d naar b naar z en terug dus laat ik gewoon delen wat ik afgelopen maand ontdekt/ gepikt/ geprobeerd heb:

Restaurant

Fava Tonka is een restaurant dat ik via Ana heb leren kennen. Vegetarisch, seizoensgebonden, gezellig, verfijnd en goede service. Als vegetariër in Porto heb je niet veel keuze, meestal geen. Met één vegetarisch gerecht op de kaart zijn we al blij! Maar meestal is dat gerecht niet verkrijgbaar, haha. Classic story. We zijn professionele side dishers geworden, wat jammer is want we tafelen graag en geven er als rechtgeaarde Belg graag geld aan uit! Niet zo voor een kom roasted veggies met een kom frieten en brood.

Maar Fava Tonka luidt misschien wel een nieuwe tijd in want alles klopt: liefde voor het product, goede service, gezellige sfeer en allemaal vegetarisch & evenwichtig. Zelfs in België zijn zo’n zaakjes nog op één hand te tellen. Zeker als je ’s avonds ook aan je trekken wil komen. Dus een adresje om te onthouden. Als je naar Porto komt, reserveer daar en neem me mee.

Recepten

Verwacht hier geen speciale gerechten. Eerder smaakmakers die ik voor het eerst bereidde en goed genoeg vind om ze regelmatig te gebruiken.
Voor enkele vrienden bereidde ik toevallig een satésaus die heel simpel & lekker is bij een budda bowl, als marinade voor tofu, als bedje voor geroosterde groenten. Echt twee minuten werk en je gasten gaan dit superlekker vinden!

Satésaus.

In de keukenrobot:

Een duim gember
1t look
1 rode peper
½ bos koriander
1 el sojasaus
zeste van 2 limoenen
3 el pindakaas

Mixen en proeven, that’s it. Ik heb er nog geen enkele keer zout & peper aan toegevoegd moest je je het afvragen. Het moet zowat een dikke vinaigrette worden, afhankelijk waar je het voor wil gebruiken natuurlijk… Pindakaas met brokjes is nog beter ;-). In de zero waste shop van Porto kan je zelf je peanut butter maken van de noten die er liggen. Héérlijk! Oh ja, het recept is van Jamie Oliver. Als je niet wil dat de satésaus eruit ziet als de inhoud van de allereerste pamper die je ooit verversd hebt, doe er dan maar een schep kurkuma bij… Alhoewel.


buddha bowl met geroosterde groenten, sausjes en leftovers

Geroosterde groenten; beste uitvinding ooit! En de keuken ruikt altijd heerlijk met al de kruiden & marinades waar je ze in drenkt! Met pompoen heb ik meer problemen. Een mooie groente maar ik krijg er maar weinig smaak in. Tenzij je de pompoen in tahinasaus doopt of er veel komijn over strooit. Uiteindelijk vond ik toch dit recep toen Davy weg was en ik dus met kaas kon koken:

Kaassaus.
Alles in een mengkom mixen, proeven en mengen met je pompoenschijven of -blokjes. Oven op 180° en hopsakee, klaar na halfuurtje:

100 gram geraspte parmezaan
4 t look
2el tijm
4 el olijfolie
peper
zout

Boek

Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa; héérlijk boekje. Lies van de Letters & Co had het voor me uitgekozen en eindelijk kon ik weer lachen met zijn schrijfsels ook al gaat het over de dood van zijn moeder. Dit zijn de namen en De heilige Rita zijn goed natuurlijk, maar minder mijn stijl. Dit is mijn moeder is teder & hard tegelijk want een echt goede band hadden die twee niet, maar toch zijn ze innig verbonden en dat maakt het zo straf. De taal, de humor & nuchterheid van Wieringa hebben me doen lachen en huilen. Klein boekje dat snel uit is. Goed voor een city trip, op de trein of een zondag aan het zwembad, of gewoon thuis, ja wanneer leest een mens een boek?

Ik heb ook genoten van Zonder titel #1 van Gaea Schoeters. Na het lezen van haar boeken heb ik het gevoel zelf ook weer wat beter te kunnen schrijven. Dat komt omdat Gaea gul is met haar liefde voor de taal, inzichten en research over het onderwerp waar ze over schrijft. In deze roman kruipen we in het hoofd van Paul, een gelauwerd theaterregisseur. De dag na de première van zijn laatste stuk verlaat hij zijn vrouw voor Laura, die hij heeft laten zitten na zijn allereerste stuk, toen het allemaal nog voor hem moest beginnen. Ze reizen door Italië in de voetsporen van het tumultueuze leven van Caravaggio, waar hij zich verwant mee voelt. Licht speelt in het leven van beide kunstenaars een rol. Of ijdelheid. Drama. Er zit veel in, in dit boek en veel rust biedt Gaea je niet, maar je krijgt er veel voor terug. Jaja, dat is veel.

Podcasts

Een paar maanden geleden verstond ik nog geen bal van podcasts, maar ondertussen kan ik er serieus van genieten. Heerlijk om bij in slaap te vallen, tijdens het strijken of als je niet naar je lief zijn/haar gezaag wil luisteren. Vorige maand heb ik zelfs mijn hele oven uitgeschuurd, gewoon om een of andere True Crime Mystery opgelost ‘te zien horen’.
Esther Perel is een aanrader, iedereen die geen bal van relaties of liefde snapt: luisteren! Ik zag dat Intimiteit van Paul Verhaeghe het ook weer goed doet, dus ja wie ook van intimiteit, verlangens & lust geen kaas heeft gegeten zal veel bijleren van deze grand dame. Ze benoemt alles zodanig helder dat er geen ruimte is voor misverstanden en ze heeft nog humor ook! Da is cool wijf, zou mijn goede vriend Joeri uit Gentbrugge zeggen.

Maar de podcast die ik eigenlijk echt wou vermelden is die van On Being met Krista Tippett. De eerste show die ik van haar hoorde is met poëte Mary Oliver die half januari overleden is. Het is een zeldzaam interview van Mary Oliver maar daar merk je niets van want het gesprek is boeiend, eerlijk en best ontwapenend. Mary Oliver had een zware, armoedige jeugd de natuur en later poëzie was haar redding en ondertussen zijn haar gedichten een deel van het Amerikaanse DNA.  Zelfs als je niet van poëzie houdt, steek je er veel van op, het is mooi om te zien hoe een vrouw die veel meemaakte toch zo positief is, discipline heeft en haar Amerikaanse nuchterheid heeft iets spiritueel. ‘People can remember a poem more easily than a book. Have the feeling that they own it. Maybe like, even a prayer. And that’s very important. Because then, it belongs to you,’ zegt ze over poëzie. Ik hoorde ooit Györgi Konrad, schrijver, intellectueel en holocaustoverlever, hetzelfde zeggen (ik parafraseer): ‘Zelfs als je in een cel zit kunnen ze jou alles wat je onthouden en uit het hart geleerd hebt niet afnemen. De mooiste gedichten, sonates, boeken,… Het worden je enige wapens om niet gek te worden.’

De meeste podcasts beluister ik via Stitcher een app waarbij je de afleveringen kunt opslaan om ze later offline te beluisteren. Handig.

Playlists

De playlist zijn weer aangevuld en opgeruimd. Oud & nieuw:

Afeto- Maya Andrade
Ain’t no shame- Anthony Hamilton
Di mi nombre- Rosalía
Elusive- Blackwave
Gonna Love Me- Teyana Taylor
Barbie Dreams- Nicki Minaj
Make Me Feel- Janelle Monae
Ain’t nothing Changed- Loye Carner
Running up that Hill- Chromatics
My Morphine- Hardkandy
Nightshift- Commodores
Outstanding- The Gap Band
Long Train- Jo Manji
Love to Angie- Red Astaire
Come on to me- Paul McCartney
I’m on fire-Bruce Springsteen
The whispering wind- Moby

Series

Hmm, series… Dan denk ik enkel aan Sex Education. Gillian Anderson is een wijze actrice, en ze speelt hier heel goed. En ondanks het feit dat ik het wel gehad heb met series die zich op en rond High School afspelen, heb ik veel gelachen en toch een beetje gebinged. ‘It’s my vagina!’ (quote uit de serie die mijn goede vriendin Lou uit Wondelgem zo schoon herhaalde in Het Gouden Hoofd, hehe).

YouTube shizzle:

Meditatie: https://www.youtube.com/watchv=B5WbSrorUyI&list=RDsuHQQV6Eg28&index=2

Planning & organisatie:

Ik ben begonnen met een bullet journaling. Een bullet journal is een soort agenda & dagboek die je volledig zelf opstelt zodat je je eigen routines, inspiratiebronnen en langetermijndoelstellingen in de gaten kan houden. Zeker hier met van die lange dagen op het Portugese platteland, is het goed om structuur in te lassen, via deze ‘journal’ dus ook op een creatieve manier.

Esther Perel:

En verder in Gent:

Café De Roos leren kennen met mijn mooie vriendin Sarah, van Gent Centrum. Een café waar je tijdens de winter hutsepot met braadworst en pickels kan eten? Ze zijn er nog, de volkshuizen!

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
    • moeke
    • 10/03/2019
    Reply

    zoveel ineens Sophie ,waar is cafe Roos,wat is een podcasts,bullets journaal héél goed,maar je voelt je precies goed daar ben ik blij om zoentje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.