Geld, cash, flappen, poen, dinheiro. We zijn rijk, Davy en ik. Hoe komt dat? Niet omdat we er genoeg van hebben op onze bankrekening, wel omdat we het niet als uitgangspunt nemen én het laten rollen.
We hebben natuurlijk de perceptie tegen en mensen reageren meestal niet op de realiteit, maar op hun perceptie van de realiteit. Om te beginnen is het huis dat we gekocht hebben gigantisch. Zowel naar Portugese als naar Belgische normen. In België is de grond alleen al niet betaalbaar. In Portugal liggen de lonen te laag. Wij konden dit huis en de grond kopen voor wat je in Gent voor een T2 zou betalen. Wij konden dit huis kopen omdat we 2000 km naar het zuiden verhuisd zijn. Zeg dat aan een Portugees en hij moet naar Mauretanië verkassen.
En dan is er ook het feit dat ik al drie jaar geen geld verdien- als een rijke huisvrouw. Plus dat ander statussymbool (zowel hier als in België) onze BMW X5 of 5X, ja dat is pure luxe. Hij is ook van de firma.
Al van bij het opgroeien achter de toog van een privé-tennisclub begreep ik dat geld niet per se gelukkig maakt. Ik zag veel eenzaamheid, vooral bij de vrouwen, al begreep ik dat later pas. Je moet ook met geld kunnen omgaan, het liefste zélf verdiend hebben en het niet uitgeven aan prostituees & champagne of een vijfde paar Louboutins.
Rond mijn twintigste heb ik veel gehad aan de cultboeken van Kerouac, Gibran, Pirsig, Hesse en vooral Osho, of die over Gautama Buddha die illustreren dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. De rest bestaat niet. Ook geld niet. Dat is veel voor een westerse geest maar zoals Osho zegt: “Onze geest is een fenomeen dat geconditioneerd is door de maatschappij, de marktplaats. Geld is een onnatuurlijk product, een gebruiksvoorwerp.” “Geld,” zegt Osho, “is niet de oorzaak van lijden. Als je het hebt, gebruik het, als je het niet hebt, gebruik dan de vrijheid die ermee gepaard gaat. Wees een Boeddha.” Het is een inzicht dat ik sindsdien meedraag. Geld is fake. Shift de focus. Ik hou van de uitdrukking: “Some people are so poor all they have is money.”
Anders gezegd: check onderstaande video.
In het westen bestaat er veel onderzoek (cijferfestival¹) over de relatie tussen geld & geluk:
Een bruto jaarinkomen tot 60.000,00/ 75.000,00 euro (Amerikaans onderzoek) maakt de mensen wel degelijk gelukkig². De relatie is positief. Maar het is ook een zwakke relatie. Geld is eerder een mógelijkheid tot geluk. Dit impliceert ook dat indien iedereen die meer verdient dan gemiddeld 5,658 euro per maand de rest van zijn loon zou delen, de ongelijkheid wellicht verdwijnt.
De materiële dingen die we kopen belanden ergens in een grijze zone want het zijn de ervaringen met vrienden & familie die het meest bijblijven. Mensen die met hun geld tijd creëren- ipv voor een paar honderd euro extra, langer pendelen of overuren draaien- zijn ook gelukkiger. Eens je boven die 60.000,00 euro belandt draait het om luxe, wat opnieuw niet veel bijdraagt tot je persoonlijk geluk door het proces dat gewenning heet. Gewenning is de vijand van geluk. Daarom dat een loonsverhoging maar tijdelijk werkt (al lijken we er veel -tijd- voor op te geven). En daarom dat ervaringen veel intenser ervaren worden. Bij mijn laatste ademtocht ga ik niet aan die BMW liggen denken, en zelfs niet aan het huis, maar wel aan bepaalde weekendjes weg of skills die ik leerde, de kantine na een gewonnen match, de feestjes met vrienden. Die maken een deel uit van je identiteit. Shoppen (kleding tot wagen of nieuwe vloer) en de daarmee gepaard gaande Buyers High daarentegen, zijn wel leuk voor eventjes maar worden al snel het nieuwe normaal. Die zijn een oppervlakkig stukje van je ware ik omdat materiële dingen los staan van wie je bent.
Geld dient niet om te investeren
Met andere woorden, als je wilt dat geld opbrengt, investeer het dan niet in dingen. Geef een dik vet feest voor al je vrienden, laat de drank vloeien op een beestige locatie, betaal de artiesten de prijs die ze verdienen en dans op de liefde. Dat is toch wat wij gedaan hebben, want ik kan hier wel wat zitten preken over geld op mijn onnozel blogje, wat is het waard als ik het zelf niet toepas? Midden in onze renovatie gaven we een feest van drie dagen (instuif, huwelijk & verjaardag) voor al onze vrienden aan een minimumprijs. De rekening slonk en we konden ons geluk niet op.
Wellicht denken mensen dat we net om die keuzes écht rijk zijn. We zitten echter ver van die 60,000 euro.
Maar naast vette feestjes geven, maken we ook andere keuzes. Zoals naar het zuiden verhuizen, we hebben geen kinderen, ik betaal liever een treinreis van 320 euro (heen en terug Port-Gent) dan een vliegtuigticket van 75 euro, ik beslis om dit niet als tijdverlies maar als tijd voor mezelf (Ipod, boeken en muziek) te zien, we geven geld uit aan kwaliteit maar verkwisten het niet (meer) aan dagelijkse rommel & aankopen ( een gemiddeld gezin heeft 300.000 dingen in huis liggen, ik ben al twee jaar aan het ontspullen) en maken bedachtzame supermarktkeuzes (in bulk bvb.). Allemaal samen scheelt het een hoop geld & tijd. Houd je rekeningen maar eens een heel jaar bij. Ook de schone schijn- het ego, laten voor wat ze is ( een dikke, vette je m’en fous naar de maatschappij & de buren) kan je al flink wat geld besparen. Ik zag een hoop mensen om die reden failliet gaan. Doe een job omdat die je ligt, niet omdat het bij een zekere status past. Statussen zijn niet echt, zou Osho zeggen. Mensen liegen zichzelf graag voor en luxe went terwijl de gewone dingen je gelukkig maken.
Geld moet rollen: deel het
Doe normaal en je wint drie keer: je kunt jezelf zijn, dat kost minder geld en je wordt er gelukkiger door. Opgelucht. Ook delen geeft voldoening. En dat gaan we hier doen. Het huis delen met onze vrienden en hun kinderen, en het domein openstellen voor mensen die een break nodig hebben. Een beetje natuur, veel rust, puur eten, surfen, wroeten in de moestuin, wandelen met de honden of dieren verzorgen. Tonen dat geluk overal aanwezig kan zijn in de vorm van vriendschap, (zelf)vertrouwen, gezondheid, liefde, respect,… En niet aan astrologische retreatprijzen maar aan normale prijzen. Omdat we tevreden zijn met wat we al hebben. Dat is puur geluk. Een mens heeft niet zoveel nodig. Veel geld, doet alleen maar verlangen naar meer geld terwijl genoeg hebben volstaat. Best cool. En wijs.
De zaadjes voor die levensstijl (manier van denken) zijn dus geplant tijdens mijn backpacktrips door Azië. Jong genoeg om het op te zuigen. Boeddhisme is bijlange zo zweverig niet als velen aannemen. Eerder het omgekeerde. Het leert je met je voeten op de grond staan. Het focust op de mens zelf en geeft het inzicht om keuzes te maken, zoals bvb. uit de rat race stappen. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen overlevingstools. Alles wat we nodig hebben is er al. We zijn het alleen even vergeten, maar het is nog steeds daar. De rest is afleiding. Net zoals geld. Want dat bestaat niet.
Cheers,
Sophie
1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/39/een-op-de-drie-nederlanders-is-welvarend-gezond-en-tevreden
2. Geen of te weinig geld is miserie, maar deze post gaat over hoe je naar geld/ het leven kunt kijken.
3. Goed onderzoek over waar je je geld best (niet) aan uitgeeft, klik hier.
4. Hoe gelukkig zijn lotterijwinnaars (boven 60.000,00 euro en niet zelf verdiend dus, of is dit een uitzondering?), klik hier.
Nobelprijswinnaar over geld, ongelijkheid & geluk:
Love is all that matters, all the rest is filling time
Mooi om dat allen samen te voelen 🌹☯️
Yes! Love is always a good starting point :-).
blij dat ik hieraan kan deelnemen.