Mongolia

Morgane

Morgane reist graag maar haar ecologische voetafdruk bij iedere vlucht werd een steeds groter dilemma. Te weinig tijd is de grote schuldige, dacht ze, en ze besloot om een half jaar vakantie te nemen voor een reis van Antwerpen naar Vietnam- en terug. Met de trein. In een lusje. Dat kunnen ze haar nooit meer afnemen!

“Ik heb altijd al een groen hart gehad,” steekt de schone uit Antwerpen (en Brussel) van wal, “dus ik maakte deze trip niet uit schrik om te vliegen maar omdat ik me steeds schuldiger voelde over de CO2-uitstoot die iedere vlucht achterlaat. In 2016 besloot ik om binnen Europa met de trein te reizen (München, Londen, Haarlem). Reduceren dus. Die keuze is niet zo simpel want we nemen allemaal het vliegtuig uit tijdsgebrek. In hetzelfde jaar vloog ik met Joker naar Tanzania en ontdekte ik Greenseat. Via Greenseat kan je je CO2-uitstoot compenseren door duurzame projecten te steunen die ervoor zorgen dat er ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten. Compenseren is minder efficiënt dan reduceren maar ik zal er bij iedere vlucht gebruik van maken.”
“Ik heb vier maanden lang geresearcht en de prijzen vallen mee als je op voorhand boekt. Zo vond ik een ticket van Brussel naar Berlijn voor 63 euro en van Berlijn naar Warshau voor 29 euro. De waren de eerste haltes van de hele reis! Het hangt er voorak van af wanneer je boekt. En het vraagt wat organisatie. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat je voor ieder land waar je door reist een visum nodig hebt. Deze moet je iedere keer afzonderlijk regelen omdat je telkens je paspoort moet afgeven. Voor mijn treinrit van Warschau naar Moskou had ik een transitvisum voor Wit-Rusland nodig. Ik moest daarvoor niet uitstappen maar het vroeg wel wat papierwerk en kostte 60 euro. Het is een verplichte procedure die ook tijdens de terugreis veel voeten in de aarde had.”
“Toen ik pas begon te researchen polste ik of ik met een cargoschip naar Zuid-Amerika kon meevaren maar dat bleek 1500 euro te kosten. Wat ook leuk had kunnen zijn was om met Find a Crew op een zeilboot mee te kunnen reizen maar veel reviews gingen over uitbuiting & te weinig sociale controle. Van een boot kan je niet zomaar wegzwemmen hé. Dus het werd de trein naar Zuid-Oost Azië!

Olkhon eiland, Baikalmeer.
Khuzir, Irkutsk Siberië
Ganina Yama klooster van de Heilige, Koninklijke Martelaren, Ekaterinburg.

Alleen reizen

Een van de redenen waarom ik Morgane wou interviewen is omdat ze de hele trip in haar eentje klaarde. Ik reis graag alleen omdat dit het ritme verandert in een trage sliert van gedachtegangen waarbij je je voortdurend kan vastklikken en loskoppelen  bij/ van bijzondere reisgenoten (hostels zijn hier de ideale plek voor!). Alleen reizen, ik raad het iedereen aan (ook veertigjarige ouders ;-)).
Morgane schrijft op haar blog over deze ontmoetingen. De trein neemt haar mee van Warschau naar Moskou. Daar springt ze op de transsiberische richting, nu ja, Siberië. Net op die ‘verlaten’ plek maakt ze kennis met een hele hoop mensen: een jonge Fransman die met zijn motor vanuit Frankrijk vertrokken was, een Russische schone die een jaar in België had doorgebracht om er Nederlands te leren, twee Amerikaanse meisjes, een Duits koppel, enzovoort. Het is een resem van aaneenhaken en loslaten want de trein die reist verder door Mongolië, China en uiteindelijk Vietnam (Laos,Thailand, Cambodja & Maleisië volgen nog). Na negentien verschillende treinen en een busrit houdt Morgane halt in Hanoi waar ze na een chaotische nacht aan de grens zich verdiend tegoed doet aan fantastisch lekkere street food!
“Ik ben heel fier op deze trip maar dat heeft ook met het project zelf te maken: naar Zuid-Oost Azië en terug zonder vliegtuig! Sommige trips duurden wel heel lang zoals die van Astana (via Kazakhstan terug) naar Moskou: die nam welgeteld 55 uur in beslag. Mijn favoriete tijdsverdrijf was… Eten. Voornamelijk instant noodles. En voor de rest hield ik het bij lezen, slapen en dagdromen terwijl het landschap voorbijzweefde.”

Voor het station van Novosibirsk
Wat als het moeilijk communiceren is? Lachen en een selfie nemen met de Russische jongens.
Ergens in Zuid-Oost Azië…Cambodja?

 

Kuang Si watervallen, Laos.
Ko Phan Ngan, Thailand.
Houston, do you copy ;-)?

Doen wat je kan

“Europa is een deel van mijn identiteit maar door de reis is mijn kijk op ecologie in België tov Azië wel geëvolueerd. Qua afvalbeheer, recyclage & bewustwording doen we het een stuk beter dan in Azië maar we nemen wel het vliegtuig voor relatief korte citytrips. Dat zie je toch minder in Azië, al zal dat ook aan de koopkracht liggen. Maar voor mij dus geen vliegtuigen meer in Europa. Via Cambio doe ik al zeven jaar aan autodelen en ik eet voornamelijk vegetarisch, gebruik geen plastic tandenborstel en kocht onlangs een herbruikbaar broodzakje voor als ik tijdens de lunch een broodje bestel.”
“Het is soms een dunne lijn tussen inspireren en preken maar ik laat de mensen hun eigen keuzes maken. Deze trip was geen statement. Uiteraard ben ik voor propere lucht (boeiende tijden in Antwerpen en Vlaanderen) maar je kunt je niet voor alles inzetten. Ook de jeans die we dragen is een vervuilend product. Maar ik geloof dat je veel zelf kan doen en dat alle kleine beetjes helpen.”

30 december 2017. Moe en fier. Thuis.

Tips & weetjes:

 • Alle visa en treintickets voor Rusland werden geregeld met RealRussia.
 • The man in seat 61: ongebruiksvriendelijke maar beestig goede website voor wie met de trein wil reizen. Morgane checkte voor Scrambled Eggs de route van Brussel naar Porto! Het kan!
 • GoEuro: handig overzicht voor opties & vergelijkingen.
 • Meer tips? Check Morganes blog!
 • Zero waste shop Antwerpen en Gent.
 • Interessant artikel.  (Wanneer) is de trein (binnen Europa) een alternatief?
 • En verder: Boek op tijd, probeer zoveel mogelijk met de nachttrein te reizen, voorzie iedere ochtend een zakje met eten en vergeet je rol wc-papier niet in te pakken, hahaaa!
Tags: , ,
Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  • Davy
  • 15/05/2018
  Reply

  😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.