2019_09_nicki

Nicki

In België had ik de eer om Nicki Forman, de oprichter van Aruna Yoga te ontmoeten. Wat een gesprek! Een dag later volgde ik een workshop die deel uitmaakte van haar lerarenopleidingen voor yoga trainers. Amai niet!

Hoe te verwoorden? Ik arriveerde zonder verwachtingen en verliet de workshop als een ander persoon. Ik voelde me een betere schrijfster, een betere geliefde, een betere vriendin, en vooral: een betere ziel voor mijn lichaam. Hoe kan dit nu?
Door onderricht te krijgen in de werking van het lichaam, hoe het onderbewustzijn emoties reguleert en hoe energie door iedere cel van ons lichaam zindert. De schrijfster, de geliefde, de vriendin, de reiziger: het zijn allemaal laagjes rond mijn innerlijke kern, rond mijn hart. Nicki noemt het The Source. Met hoofletter S. The Self. Die kern kent vele namen. Het is de plek— diep onder alle lagen die je je hele leven hebt opgehoopt— waar alles onverandert blijft. Onaanraakbaar wat er ook gebeurt. Het is de meest pure vorm van wie je werkelijk bent.
Wat een inzicht om mee van start te gaan want ik geloof dat we allemaal wel door iets getraumatiseerd zijn en anderen vroeg of laat traumatiseren. We compenseren deze ‘onschuldige’ trauma’s met alcohol, procrastinatie, drugs, woede, shoppen en de feromonen van het internet. Binging, ongezond eten, een masker opzetten en ons anders voordoen,… We zijn allemaal zondaars :-).
‘Deze lagen, dit rollenspel; ze worden ons verhaal. En ons leven,’ legt Nicki uit aan de yoga teachers. Ik herken het: hoeveel keer verklaarde ik mijn gedrag uit met de wijze woorden: ‘Zo ben ik nu eenmaal, geen ochtendmens.’

Dus wat is mijn verhaal? Ik ben een schrijfster zonder boek, een ingewikkelde vrouw voor mijn man, een onwaardige burger die te weinig geld verdient, een nachtbraker, eigenzinnig persoon, verstrooide dromer en onderzoeker van dat eindeloze bewustzijn.  Niet echt kwaliteitsmateriaal voor de maatschappij waar we in moeten meedraaien. Ik hou van mezelf, maar trek me ook constant naar beneden. Dat doen we allemaal.

Wat is Aruna Yoga?
Het wegwerken van die gelaagdheid— de moeder, de geliefde, de topmanager, fotograaf, foodie, blogger, therapeut, leraar, avondmens, big spender, dikkewagenbestuurder, immigrant ( je snapt het wel)— via mentaal werk. Wat blijft er over als je al die labels, deze illusies van je eigen geest, wegneemt en een glimp van dat pure Zelf opvangt?
‘De waarheid,’ zegt Nicki, ‘En die waarheid leidt je naar wat werkt voor jou. Misschien is dat theater of duiken, schrijnwerken, muziek maken, koken, gin stoken, wandelen of mediteren.’
Voor mij is dat schrijven, voor Nicki is het yoga en voor Davy, surfen. Dat is waarom ik tegen het einde van de dag Aruna Yoga omarm: Het is grenzeloos. Het is gebaseerd op mijn persoonlijke waarheid, mijn kern op dit moment (ja, ja, dat verschrikkelijke NU waar velen mee gekken, haha). Aruna is custom made voor iedereen en vrij van dogma.
Ik ontmoette in India verschillende guru’s & leraars waar steeds een seksuele spanning hing, een patriarchale manier van lesgeven tussen de devote leerling die buigt voor haar meester. Niet dat ik weinig heb opgestoken van de yogatradities, maar ik ben blij als Nicki zegt dat Aruna Yoga niets met dogma van doen heeft. En eerlijk gezegd ben ik blij dat ze een vrouw is. ‘Je kan niet over eenheid praten als je als guru neerkijkt op de andere yogatradities zoals ashtanga, kundalini, vinyasa of satyananda,’ zegt ze. The rebel is damn right!

Nicki groeide op in Zuid-Afrika met de joodse leer en familieleden die met geesten praatten. Ze leed aan angstaanvallen en depressies, was enorm leergierig naar kennis & inzicht, maar het was pas toen ze yoga ontdekte dat ze het gevoel had iets te begrijpen van de wereld en haarzelf. Gedurende vele jaren leerde ze alles wat er binnen de verschillende yogatradities te leren viel. Ze zat samen met de guru’s tot ze de bovengrens bereikte, om vast te stellen dat die grenzen alleen maar verlegd werden.
Ik vraag haar of die yogatradities misschien te mannelijk zijn, en dat zij als vrouw, misschien niet vond wat ze zocht?
‘Het gaat eerder over de verstarring waarmee we opgeleid werden, terwijl ieders waarheid anders is. We zitten allemaal vast in ons persoonlijk verhaal en dat is het startpunt van Aruna Yoga die gebruik maakt van de yogataal, de taal die connecteert doorheen wat ís.’
‘Daarom dat Aruna Yoga eerder een lichaamloze vorm van yoga is. Ik ben niet geïnteresseerd in het feit dat je je been in je nek kan leggen of niet. En natuurlijk doen we asana’s om het lichaam en de geest voor te bereiden op het innerlijke werk, maar al die yogini’s met hun ‘Ooh, wat is het leven mooi!’, dat is pure bullshit. Het is fake. Aanvaard jezelf zoals je bent, zonder de Spandex die je kont moet liften (lacht).’

Wees je eigen meester
In Zuid-Afrika was Nicki advocate. Ze oefende de wet uit tijdens de apartheid, tijdens de transformatie naar de democratie en ontmoette zelfs Nelson Mandela. Maar het was, ironische genoeg, net de wet die haar wantrouw tegenover feiten deed groeien (‘feiten zijn saai en leiden alleen maar af’) en waar het belang van het verhaal  steeds meer impact kreeg.
‘Ik leerde over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis vanuit een blank perspectief. Maar de zwarte gemeenschap groeide op met een heel ander verhaal. Dát is wat me interesseert. Bij de verhalen vind je trauma’s terug én kunnen we genezen van auto-immuunziektes, depressie, frustratie, angsten,… We onderdrukken die trauma’s echter en raken vast in onze opgebouwde kroniek. Maar weet je wat? If shit hits the fan (te mooi om te vertalen!) loop er niet van weg maar duik erin, ga erdoor en je zult niet alleen genezen maar ook groeien.’
‘Aruna Yoga is een rechtstreekse levenservaring,’ zegt Nicki. ‘Ik heb mijn verhaal met mijn zus die genas van een ‘ongeneeslijke’ ziekte, mijn broer die zelfmoord pleegde toen ik 24 was en mijn zoektocht van het religieuze (judaïsme) naar het paranormale tot mijn enorme yogi zoektocht. Dat zijn mijn levenslessen, mijn eigen meesterlijke krachten die me leiden. Jij hebt die van jou en iedereen hier leert deze diepe kennis te belichamen, verpersoonlijken… Via die rechtstreekse connectie met het Zelf. The Source.’

‘Eigenlijk is het simpel! Je komt, je zit, je stelt jezelf open, laat het bewustzijn binnen en je gaat aan het werk met je emoties, gebaseerd op Waarheid & Tegenwoordigheid. Maar het is ook zwaar werken om steeds in het hier en nu aanwezig te blijven, bewust te zijn van je emoties in ieder facet van je leven. Hier moet je het mee doen, want alles wat niet met het Zelf te maken heeft is een illusie, is niet echt. Dat klinkt Dantesk maar het is Maya. Het is Leela, het goddelijke spel. En alles wat wel met het Zelf te maken heeft, elke dag opnieuw vanuit een ander perspectief, is waar. Dus focus daarop. En waar vind je dat? Hier en nu, vanuit je kern. Hoe getraumatiseerd je ook bent; die Source blijft intact. Kijk naar jouw verhaal zoals je naar een film kijkt en het zal je gidsen.’

Je komt, je zit, je stelt jezelf open, laat het bewustzijn binnen en je gaat aan het werk met je emoties, gebaseerd op Waarheid & Tegenwoordigheid.

Pure magie
Na deze korte introductie krijgen we een twee uur durende yogales met oefeningen die ons op meditatie voorbereiden. Voor de rest van de ochtend gebeurt er helemaal niets. Er komt niets naar boven: geen enkel conflict of emotie om mee aan de slag te gaan! Behalve mijn ego dat blij is met dit ‘innerlijke evenwicht’.
Tot we na een lichte lunch op de grond gaan liggen en Nicki ons door een Yoga Nidra leidt. We stellen een intentie voorop, in mijn geval: een gezonde levensstijl aanhouden. Het duurt slechts een paar minuten alvorens ik ergens ik weet niet waar beland. Ben ik nu wakker of niet? Ik lijk te drijven, maar niet zoals in water. Eerder zoals vuur zich verplaatst en om de een of andere reden zie ik ook vlammen. Ondertussen hoor ik Nicki’s stem helder tot ons praten. Ik begin gelukkig niet te flippen, maar luister dociel en aandachtig naar haar woorden. En dan word ik wakker; ik lig niet meer neer maar zit rechtop na een kundalini-oefening. Ik open mijn ogen en kijk recht in de blik van Nicki. Freaky! En dan komen alle emoties naar boven. Ik krijg mezelf amper onder controle door de energie die op en neer mijn ruggenwervel schiet. Wow! Wat een energie! De pijn die ik even tevoren in mijn baarmoeder ervaarde is weg. Toeval? Wishful thinking? Hocus pocus? Puur natuur? Ga ik nu voor de rest van mijn leven gezond leven, mhi?

Wie is Sophie wanneer alle lagen wegvallen? Wanneer er niets meer overblijft om te faken en de schellen van de ogen vallen?

Gelukkig krijgen we een kleine pauze toebedeeld. Ik ren naar het toilet en ontdek dat ik vanuit het niets mijn regels kreeg. Toeval? Euhm, wishful thinking of puur natuur, haha?! Niemand is verrast als ik dit vermeld. ‘We werken met innerlijke energie,’ zeggen ze. ‘En je zit hier in een ruimte vol vrouwen.’ Ik voel tranen opkomen. What the fuck just happened?  Wie is Sophie wanneer alle lagen wegvallen? Wanneer er niets meer overblijft om te faken en de schellen van de ogen vallen? Er niets meer te verhalen valt?  Ik begin een notie te krijgen van het potentieel, die krachtcentrale in ieder van ons die ons zowel uniek als gelijk maakt. Het maakt niet uit of je blank of zwart of arm of boos bent: we bezitten allemaal die kern van waarheid. En dat, is pure magie.

Als je al tot hier hebt gelezen (merci, merci) dan denk je misschien dat het zover is: ‘Sophie is helemaal doorgedraaid.’ En ik weet het, het is veel om te verwerken maar voor mij klinkt het logisch. Zinvol. Net zoals de waarheid logisch en zinvol en hard kan zijn. Ik wil deze kern beschermen door trouw te blijven aan mijn intentie: gezonder leven en bewust observeren. En misschien denk je ook dat ik vanaf nu met de geesten zit te mediteren en voor de rest van mijn leven Kombucha wil drinken maar het is eigenlijk het omgekeerde. Ik zweef niet, maar ben nuchter. En uiteindelijk was dat ook een drijfveer om naar Portugal te verhuizen: aarden, een evenwicht vinden en de persoon worden die ik diep vanbinnen al altijd had willen zijn.

Meer info:

 • Een van de yogatrainers die bij Nicki Forman afstudeerden is de mooie Mariam! Ze heeft haar eigen MAF- studio in Merelbeke met tuin en industrial loft om na afloop te chillen (of flippen, mhi).
 • De workshop was bij Yogasite in Breda, misschien evidenter als je in Antwerpen woont? Check hun website!
 •  Website van Aruna Yoga
Tags:
Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  • Lien
  • 16/09/2019
  Reply

  Klinkt erg herkenbaar. Ik ervaarde een soortgelijke bewustwording op reis. Het loskomen van rollen, loslaten en laagjes pellen tot alleen die kern overblijft. Alleen is het thuiskomen nu weer lastiger. Opnieuw syncen, terwijl je dat misschien niet wil. Ik zie het als een zelfbouwkit 🙂

   • sophie
   • 24/09/2019
   Reply

   In die zee van ruimte en tijd op je motor, kom je wellicht inderdaad op hetzelfde punt uit. Dit is wie je bent. Meditatie werkt hetzelfde. Het is gigantisch daar binnen :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.